آمار و ارقام پسته
میزان تولید پسته در ایران بستگی به میزان بارش اواخر سال و شروع سال جدید دارد. چنانچه محصولات زمستان خوبی را پشت سر گذاشته باشند و میزان بارندگی در فصل بهار مناسب باشد، اولین مرحله شکل گیری نطفه روی درختان پسته آغاز می گردد به طور کلی در ایران بیشتر از 420 هزار هکتار باغ پسته وجود دارد که تشکیل دهنده 16 درصد باغ های کل کشور است. اگر شرایط طبیعی باشد و آب و هوا مساعد باشد ایران سالانه چیزی حدود ۵۷۵ هزار تن تولید پسته دارد که تنها ۱۰ درصد آن به مصارف داخلی میرسد و ۹۰% ما باقی به صادرات این محصول اختصاص داده می شود
صادرات در بخش کشاورزی ایران بسیار فعال است. در این راستا پسته را می توان از جمله محصولاتی به شمار آورد که همیشه مورد توجه افراد و شرکت هایی که قصد انجام صادرات را داشته اند، بوده است.
صادرات پسته از جهت های مختلفی از جمله ایجاد اشتغالزایی در بخش کشاورزی، ارزآوری و ایجاد ارزش افزوده همچنین موثر بودن در سایر حوزه های اقتصادی حائز اهمیت است در سال های اخیر بیشترین صادرات پسته به اروپا، ترکیه، گرجستان، عراق، چین، قطر، روسیه و امارات بوده است.
مقاصد اصلی صادرات پسته ایران
- شرق دور
- اتحادیه اروپا
- هند
- خاورمیانه
- بازارهای صادرات مجدد
- مشترک المنافع
- سایر
- شرق دور
- اتحادیه اروپا
- هند
- خاورمیانه
- بازارهای صادرات مجدد
- مشترک المنافع
- سایر
بیشترین عملکرد این محصول با میزان 9020 کیلوگرم در هکتار متعلق به کشور آذربایجان بوده و بعد از آن کاشت پسته در کشورهای پاکستان، آمریکا، چین و سوریه از عملکرد بالایی برخوردار است. با این وجود اینکه ایران از لحاظ میزان تولید و سطح زیر کشت در مقام نخست جهانی قرار دارد، عملکرد پسته در این کشور نسبت به کشورهای مختلف تولید کننده و نیز متوسط عملکرد جهانی پایین تر است.
در برخی از باغ های پسته کشور متوسط عملکرد بالاتر از 2400 کیلوگرم و در برخی دیگر پایین تر از 1000 کیلوگرم است. برای دستیابی به عملکرد معمولی و مناسب، از سال 1386 طرح آرمانی مزارع پسته که از مهمترین اهداف آن انتقال مستقیم یافته های تحقیقاتی به سطح باغ های پسته کشور می باشد به اجرا درآمده و تاثیر بسزایی در افزایش عملکرد این محصول داشته است
مقایسه عملکرد پسته ایران با آمریکا به عنوان دومین تولید کننده پسته جهان نشان میدهد اگر چه هزینه های سرمایه گذاری برای تولید پسته در آمریکا نزدیک به سه برابر ایران می باشد اما متوسط عملکرد در هکتار آمریکا تقریبا پنج برابر ایران می باشد.
این در حالی است که بر اساس مطالعات انجام شده در آمریکا کشت پسته هم در کوتاه مدت و هم در بلند مدت سودآور بوده و میزان کنونی تولید پسته (2400 کیلوگرن در هکتار) می تواند سودآوری لازم را برای تولید کننده داشته باشد که در عمل تولید کنندگان مقدار بیشتری نیز تولید می کنند.
مقایسه صادرات پسته ایران و آمریکا
- ایران
- آمریکا
- ایران
- آمریکا
بیشترین میزان تولید پسته در کدام استان ایران است؟
استان های کرمان و رفسنجان یکی از مناطق پسته خیز کشور هستند که سهم عمده ای را نیز در تولید این محصول در کشور دارند. اما بازده بالای برداشت این محصول در استان مرکزی باعث شده است تا این استان رتبه اول برداشت پسته در ایران را کسب کند. زرندیه یکی از شهرستان های استان مرکزی می باشد و دارای بیشترین میزان تولید این محصول در این استان است.
امسال بیش از ۳۲۰ هزار تن پسته تولید شده است که استان کرمان با ۱۰۰ هزار تن، رتبه نخست تولید این محصول را دارد و استان های خراسان رضوی، یزد، فارس، خراسان جنوبی، سمنان، مرکزی و قم در رتبه های بعدی تولید پسته قرار دارند.
با توجه به این که ایران رتبه اول صادرات پسته در دنیا را در اختیار دارد، پیش بینی می شود در سال جاری بیش از ۱۵۰ هزار تن پسته ایرانی صادر شود.
بارگیری پسته
- بعد از مرحله گمرک، باید بارنامه مورد نظر در خصوص صادرات پسته تهیه شود.
- اصولا شرکت های صادرکننده طی قراردادی با شرکت های حمل و نقل به صورت گام به گام مراحل انجام کار را به آن ها گزارش می دهند و شرکت های حمل و نقل نیز مراحل انجام کار را به مشتری ها اعلام می کنند.
- شرکت های حمل نقل نیز باید قبل از بار زدن پسته در حجم زیاد وضعیت واگن ها یا کانتینرها را بصورت کامل مورد بررسی قرار دهند و تا حد امکان آنها را تمیز و ضدعفونی نمایند
- برای صادرات پسته نیاز به کانتینرهای یخچال دار نیست.
- شرکت های حمل و نقل وظیفه دارند پس از بارگیری پسته، اصل بارنامه را همراه با دیگر مدارک لازم به جهت ترخیص کالا به مشتری ارائه دهند.